Cholesterol

Cholesterol

En dan heb je er last van. Te hoog Cholesterol. De hart en vaat ziekte die er in sluipt zonder het te weten. Nu eet ik gezond vind ik zelf, geen margarine maar plantaardige boter of roomboter, geen chips maar ongezouten nootjes, liefst 30+ kaas en geitenkaas maar een stukje brie of italiaans kaasje sla ik zeker niet af.
Bakken in olijfolie en verse groenten en fruit. Dat laatste schiet er wel eens bij in moet ik bekennen.
Nu blijkt dat mijn moeder dit ook altyd al heeft gehad dus is het zeer waarschijnlijk erfelijk aangelegd in mijn geval.
Vorig jaar was het ook al eens veel te hoog ik heb toen met voeding (plantaardige voeding) het wel naar beneden gekregen maar helaas niet voldoende om het onder controle te krijgen.
Nu dus aan de simvastatine. Ik word hier in het algeheel niet vrolijk van.
De bijwerkingen zijn na 6 dagen gebruik niet leuk meer. Hoofdpijn, dikke tong, neerslachtig, duizeligheid, spierpijn( erger dan ik normaal heb) slecht slapen, vermoeidheid wat dan weer door het slechte slapen komt.
Het neerslachtig zijn waardoor ik niet lekker in mn vel zit om zo te zeggen vind ik nog het ergste…ik denk weer aan de nare dingen die geweest zijn en de tranen zitten hoog. Ik luister naar zielige muziek omdat dat beter bjj mijn stemming past op dat moment.
Zo wil ik mij niet meer voelen. Heb de afgelopen 5 jaren hier zo lang aan gewerkt om mij te voelen zoals ik mij 6 dagen geleden voelde.
Vrolijk, zin in het leven, weer verliefd, houden van mezelf, genieten van de kleine dingen, gelukkig zijn, weer vooruit durfen denken en toekomst plannen maken.

Inmiddels de huisarts gebeld. Ik wacht af wat er gaat komen.

Cholesterol deel 2

Inmiddels zijn we een tijdje verder en heb ik diverse medicijnen met statines geprobeerd en allen geven de zelfde bijwerkingen als hier boven beschreven. Om toch het cholesterol naar beneden te krijgen ben ik nu bij een diëtiste beland. Het word gewoon vergoed door je zorgverzekeraar dat dan weer een mooie bijkomstigheid. Ze heeft mij een handreiking gegeven hoe ik gezonder kan leven en moet leven in mijn geval. Ik eet niet genoeg overdag en als je s’avonds ook nog geen warme maaltijd eet dan krijg je dus rond het naar bed gaan honger en ga je lekker snaaien zo als dat mooi heet. Dus nu overdag meer eten. Minstens 5 plakken brood over de dag eten! Ik dacht oke, ik eet er maar 2 op een dag, niet oke dus. Weet je, als je maar 2 plakjes brood eet op een dag en dan opeens 5 moet eten is dat best wel een opgave. Inmiddels doe ik het wel, hoewel het nog best wel lastig is om dat vol te houden ook als je geen zin hebt. Het snaaien in de avonds is nu wel over. Verder moet je de verzadigde veten laten voor wat het is en de onverzadigde veten leren waarderen. Vet vlees, volle melk, volvette kaas, koek, gebak en snacks uit den boze! Welkom half volle melk,, 30+ kaas, magere melkproducten, verantwoorde snack zoals meer fruit en groente. Ik ben zelf al heel wat jaren vegetarisch, geen vlees voor mij. In het kader van goede vetten wel af en toe, ik probeer 1 keer per week, een visje. Vers gerookte Makreel en paling zijn dan favoriet bij mij, er zitten dan ook de heerlijke de omega 3 veten in die ik dan weer nodig schijn te hebben. Mijn tweede bezoek aan de diëtiste was dan ook verrassend want met meer eten en goed verantwoord eten val je ook nog af. Das dan ook weer mooi want bij mij mag er ook wel iets af. Deze week ga ik weer voor een bloedonderzoek en de week daarop weer richting mijn coach de diëtiste. Hopelijk is dan mijn cholesterol wat gezakt en kan ik, zonder de statines die nodig zijn om het cholesterol naar beneden te krijgen, verder met mijn nieuwe voeding patroon en deze heerlijk uit werken met lekkere maaltijden elke dag.

cholesterol deel 3

En dan is er de uitslag van mijn bloedonderzoek eindelijk daar. Teleurgesteld ben ik zeker. Weer te hoog, Mijn vetten zijn wel behoorlijk gezakt daarin tegen is mijn totale cholesterolbeeld weer gestegen. Alle voedingsmaatregelen die ik de afgelopen 8 weken samen met de diëtiste heb gevolgd en heb volgehouden, zijn natuurlijk niet voor niets geweest maar ik ben wel teleurgesteld dat het niet goed is. Nu toch aan de statines? Gelukkig heeft de huisarts voor mij een middel gevonden zonder statines tussen al de cholesterol verlagers die er op de markt zijn. Ezertrol. Een medicijn die verlaagt en niet de bijwerkingen heeft waar ik bij de statines vreselijk last van heb: De depressies en vreselijke dromen. Morgen ga ik beginnen kijken hoe dit weer verloopt. De eerste 14 dagen ga ik het proberen. Als ik er geen last van heb dan moet dit medicijn mijn cholesterol onder controle houden voor de komende tijd. Waarschijnlijk is mijn lever, onder invloed van mijn genen, toch in staat om mijn cholesterol omhoog te krijgen. Genetisch bepaald zei de huisarts. Ik weet niet of mijn ouders er last van hadden, die kan ik er nu niet meer naar vragen helaas, maar ik moet er dus maar mee leven dat mijn lijf onder druk staat van Hart en vaatziektes, in de top 5 van doodoorzaken in Nederland. Daar word ik niet vrolijk van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *